Een hernia kan je voorkomen. Een acute hernia is lastiger te voorkomen. Het kan namelijk met één normaalgesproken simpele beweging al mis gaan met je rug. Iedereen kan een acute hernia oplopen, zowel jongeren als ouderen.

Oorzaken van een acute discus hernia

Een hernia kan langzamerhand ontstaan en verergeren voordat je er last van hebt. Het kan ook zo zijn dat je ineens acute pijn in je onderrug of nek hebt, meestal is een acute hernia in je onderrug. Dit kan doordat je je plotseling omdraait in bed, doordat je verkeerd tilt, of door bijvoorbeeld een val of schok. Ook iets alledaags als een nies kan je een acute hernia opleveren.

Symptomen van een acute hernia

Als je een acute hernia ervaart kan je dit bijna niet missen. Je zal een stekende pijn in je onderrug hebben die misschien uitzaait naar je been. Het zaait uit naar je been omdat de uitstulping die ineens tevoorschijn is gekomen tussen je rugwervels een zenuw afknelt die naar je been leid. Je been kan ook slaperig en dof voelen. De symptomen zijn dus vrij gelijk aan een hernia die zich langzamer ontwikkelt, behalve de acute scherpe pijn in je onderrug. Als je been niet meer meewerkt en je reflexen in je been het begeven is de hernia al verder gevorderd dan zou moeten . Zorg dat je dan zo snel mogelijk bij een dokter komt en dat je je laat behandelen.

Behandeling van een acute hernia

Ook een acute hernia kan uit zichzelf herstellen. Neem voldoende rust en eventueel wat pijnstillers. Ga niet alleen maar rusten maar wissel het af met activiteiten als wandelen. Als je wel teveel pijn hebt kan je met je arts overleggen om de hernia operatief te herstellen. Jij staat als patient dan voorop dus is aan jou de keus. De natuurlijk weg is beter dus je kan altijd eerst met oefeningen en rust proberen te genezen. Als je hernia vergevorderd is en je verlammings verschijnselen krijgt in je been en je reflexen in je been niet meer goed werken dan moet je sowieso geopereerd worden. Voel je dus niet te goed om een arts op te zoeken, je wilt niet riskeren om algeheel verlamd te raken vanwege iets wat operatief te verhelpen is. Als je het te lang door laat sudderen zal je maandenlange fysiotherapie nodig hebben om er bovenop te komen.