Een hernia oplopen is niet fijn en kan zomaar. Je kan een acute hernia krijgen, maar een hernia kan zich ook ontwikkelen. De meest voorkomende hernia is de hernia in de onderrug. Ook de nekhernia zie je vaker. Minder bekende hernias zijn de dijbeenbreuk en liesbreuk. De bekendste hernias zijn gelukkig makkelijk te behandelen.

Behandeling van de rug- of nek hernia

De meest voorkomende hernia is de lumbale hernia, deze noem je ook wel rug hernia. De hernia bevind zich in je onderrug en kan behandeld worden met rust of door operatie. Als je weinig last hebt van de hernia en geen uitvalverschijnselen hebt van je been of benen dan kan de hernia vaak genezen door rust te houden. Complete rust is dan niet nodig, als je regelmatig gaat wandelen kan je je rug soepel houden door beweging. Mocht je uitvalverschijnselen hebben aan je been, dan is het van belang dat je contact zoekt met een arts en een operatie als behandeling neemt. Een nek hernia kan meestal behandeld worden met rust en eventueel oefeningen die je arts je kan voorschrijven.

Operatieve verwijdering van een hernia

Met de moderne methodes is een rug hernia operatie snel en vrij pijnloos. Een kleine incisie wordt gemaakt in je zij en via een buisje wordt de hernia behandeled. Meestal kan je een dag later alweer naar huis. Door de kleine incisie heb je maar een klein litteken en is er ook weinig nazorg nodig. Als je al wel wat last had van uitvalsverschijnselen kan je misschien wel wat fysiotherapie nodig hebben achteraf.

Behandeling van dijbeenbreuk

Als je een dijbeenbreuk oploopt stulpt een deel van, meestal, je darmen uit je buikholte in je dijbeenkanaal. Als dit het geval is zal je een operatie moet gaan. Anders dan een rughernia is een dijbeenbreuk of hernia femorales niet te genezen met rust. Je darmen kunnen afgekneld worden doordat ze je buikholte uitsteken en het is dus van belang dat je zo snel mogelijk geopereerd word.

Behandeling van sporters hernia

Sport hernia komt eigenlijk alleen voor bij mensen die intensief sporten. Bij een sport hernia zijn je onderste schuine buikspieren gescheurd. Ook een sporters hernia kan alleen verholpen worden door middel van een operatie. Je zal de diagnose niet uit willen stellen, maar als je fanatiek sporter bent dan weet je arts ook dat de kans dat je symptomen een sport hernia verklaren en zal je sneller een operatie worden aangeraden of in ieder geval een scan.