Voor niet sporters klinkt de rughernia of discushernia bekend in de oren. Een sport hernia heb je misschien nog nooit van gehoord. Een sporthernia zie je vooral bij intensieve sporten zoals hockey, rugby, en voetbal. Ook komt het veel voor bij hardlopers.

Wat is de oorzaak van een sportershernia

Anders dan een rug- of nekhernia heeft een sporthernia niets te maken met je wervelkolom. Bij een sport hernia zijn je spieren van je buikwand verzwakt, uiteindelijk zullen je onderste schuine buikspieren kunnen scheuren. Hernia betekent ook letterlijk scheur of breuk, uit deze scheur of breuk komt de uitstulping net als bij een rughernia. Deze uitstulping kan te zien zijn rondom de lagere buikspieren.

Meestal krijg je een sport hernia door overbelasting. Als je atleet bent heb je misschien te hard door getraind of een te zwaar trainingsprogramma gevolgd. Tenzij je actief hard loopt of actieve amateur sporter bent zal je een sport hernia niet snel tegenkomen bij niet-atleten. Bij sporten als voetbal waar veel met hetzelfde been wordt geschoten en tegen de bal getrapt is de kans groot dat je een sport hernia ontwikkeld, doordat je in feite in onbalans bent.

De symptomen van een sport hernia

Als je veel pijn hebt in je liesstreek als je rent of loopt of als je draai beweging maakt, wat veel gebeurt tijdens  sporten als voetbal en rugby, is er een grote kans dat je een sport hernia hebt. Net als bij andere hernias zal je meer pijn voelen als je hoest en niest en dus je spieren aanspant. Als je bij je lieskanaal drukt en je voelt pijn is dit ook vaak een symptoom.

Een sport hernia wordt vaak verward met andere aandoeningen rondom de lies en wordt daardoor vaak laat geconstateerd. Wanneer je vaak ontstekingen hebt aan je schaambeen of andere pezen is dit vaak het resultaat van de hernia. Als je zelf het vermoeden hebt dat je aan de hand van je activiteiten een sport hernia kan hebben opgelopen aarzel dan niet om je huisarts in te schakelen.

De behandeling van een sport hernia

Als je professioneel atleet bent zal je trainer of fysiotherapeut meer geneigd zijn om deze diagnose bij je te stellen. Je zal dan ook minder snel extra symptomen ontwikkelen. Een sportershernia kan alleen door operatie verholpen worden, je zal dus contact moeten zoeken met een arts als je vermoedens hebt dat je een sportershernia hebt.