Een hernia kan op vele plekken in je lichaam voorkomen. Hernia betekent letterlijk scheur of breuk, een liesbreuk of dijbeenbreuk is dan ook een soort hernia. De meest bekende hernias zijn hernias in je rug of nek. Hernias die met je ruggewervel te maken hebben. Daarvan komt de hernia in je onderrug het meest voor.

Wat is een hernia

Een hernia in je onderrug heet ook wel een lumbale hernia, omdat je de hernia krijgt in de onderste rugwervels. Dit zijn je lumbale wervels. Als je een lumbale hernia hebt betekent dat dat een  schijf die tussen je wervels zit een uitstulping heeft. Deze uitstulping is de zachte binnenkern van de tussenwervelschijf, een tussenwervelschijf noem je ook wel een discus. Deze uitstulping kan druk geven op je zenuwen die in je ruggemerg beginnen en langs je rugwervels lopen. Deze druk veroorzaakt de pijn die je kan voelen bij een hernia. Ook heb je hierdoor kans dat je been gevoelloos wordt en het kan aanvoelen alsof je been slaapt. De pijn kan soms helemaal doortrekken tot je voet.

Een lumbale hernia diagnosticeren

Als je vermoedt dat je een lumbale hernia hebt kan je contact zoeken met je huisarts. Over het algemeen zal de arts willen weten of je pijn constant is. Goede indicatoren zijn ook als je meer pijn voelt bij persen, hoesten, of niezen. Een slaap gevoel in je been hoeft niet altijd het resultaat van een lumbale hernia te zijn, het is dus goed als je dokter hier uitsluitsel over kan geven. Een MRI-scan kan je ook inzicht geven, hoewel een lumbale hernia niet altijd zichtbaar is hoeft dit niet iets te zeggen. Als je ziektebeeld aansluit bij een hernia in de onderrug dan kan je beslissen of een operatie nodig is of niet.

Behandeling

Een lumbale hernia hoeft niet altijd operatief behandeld te worden. Je kan ook de hernia laten herstellen door voldoende rust te nemen, juist slaaphouding. Complete bedrust heeft geen zin. Het is beter als je rustperiodes afwisselt met werkzaamheden. Zorg er hierbij wel voor dat je je rug niet teveel extra belast. Een wandeling extra is ook erg geschikt.

Mocht je zoveel last hebben van de hernia dat je geopereerd wilt worden is dit ook mogelijk. Met de moderne technieken kan je met een dag alweer thuis zijn. Maar ook dan heb je nog een herstelperiode van een paar dagen of soms weken nodig.