Als je een hernia hebt, heb je niet altijd last. Als je wel overmatig last hebt ervan kan je een hernia laten opereren bij verschillende klinieken in Nederland. Er zijn verschillende operaties mogelijk.

Klassieke operatie

Een klassieke hernia operatie gebeurt van achteren. Het heet ook wel dorsale hernia operatie. Je hebt er een volledige verdoving of een ruggenprik voor nodig. Je zal op de operatietafel op je buik liggen met je knieën onder je zodat je rug bol staat. De arts zal dan een incisie maken van zo’n vijf centimer. Je rugspieren worden aan de kant geschoven zodat de arts bij je tussenwervelschijf kan en je uitstulping daar kan verwijderen.

Er zijn ondertussen al betere en praktischere operatie manieren ontwikkeld voor de behandeling van een hernia.

Sleutelgatchirurgie

Endoscopie of Sleutelgatchirurgie is letterlijk dat wat het zegt. Het wordt ook wel kanaalstenose genoemd. Het houdt in dat je geen grote incisie nodig hebt, in plaats daarvan wordt je geopereerd via een kleine opening. Een klein buisje wordt hierdoor naar binnengeschoven en zo wordt je hernia behandeld. Een operatie aan je hernia op deze manier is ideaal omdat je  binnen een dag alweer naar huis kunt na je operatie. Doordat er via een kleine opening wordt geopereerd heb je ook maar een klein litteken. Ook is er weinig tot geen aanraking met je huid, en is er dus een nihile kans op infectie aanwezig. Je hebt weinig pijn achteraf en je zal dus snel kunnen herstellen.

Na de operatie

Met de moderne behandelingen mag je snel naar huis. Na een operatie aan je hernia kan je een infectie oplopen of nabloedingen krijgen. Ook kan je pijn in je benen krijgen, maar meestal trekt dit laatste wel weg. De kans dat je een infectie krijgt is minimaal als je voor endoscopie kiest. Soms kan de zenuw wat dik worden na je operatie en kan het dus zijn dat je nog steeds wat pijnscheuten voelt, of zelfs meer dan eerst. Maar dit moet snel wegtrekken, als dit niet zo is moet je je arts inschakelen.

Je zal vaak na de operatie nog wel behandeld moeten worden door een fysiotherapeut als je vooraf al veel verschijnselen had. Ook is er vaak even een check-up bij je arts ongeveer zes weken nadat je de operatie hebt gehad.

Er bestaat een kans dat je weer een hernia krijgt op precies dezelfde plek of op een andere plek. Hier kan je dus rekening mee gaan houden in je dagelijkse bezigheden.