Vaak wordt er gedacht dat een hernia alleen in de rug kan zitten of in de nek. Maar hernia betekent letterlijk breuk of scheur, je kan een hernia dus op vele plaatsen oplopen. Het is zelfs zo dat je de gewone benaming waarschijnlijk beter kent dan de medische benaming die dan hernia bevat. De dijbeenbreuk is zo’n hernia. De hernia femorales.
Wat is een dijbeenbreuk?
Als je een dijbeenbreuk hebt zal een deel van je organen uitstulpen in je dijbeenkanaal. Dit gebeurt vanuit je buikholte. Je dijbeenkanaal is een smalle doorgang net onder je lies. Meestal kun je dit zien of voelen door een bobbel in de buurt van je liesplooi. Meestal zullen je darmen het betreffende orgaan zijn. Doordat je darmen klem kunnen komen te zitten is een operatie vaak nodig. Een dijbeenbreuk kan aan beide kanten tegelijk voorkomen.
Oorzaken van een dijbeenbreuk
Je ziet een dijbeenbreuk vooral bij vrouwen. Dit kan je verklaren als je weet wat een dijbeenbreuk veroorzaakt. Net als bij de rughernia ontstaat de uitstulping door te grote druk. Dit kan zijn door simpelweg hoesten en regelmatig hoesten, maar ook door persen. Vrouwen lopen dus meer risico op een dijbeenbreuk vooral als ze meer kinderen hebben gehad. Meestal gebeurt de dijbeenbreuk op latere leeftijd doordat het bekken verzwakt is van eventuele bevallingen. Als je ooit een liesbreuk hebt gehad is je kans op een dijbeenbreuk ook weer groter.
Operatie
Omdat je darmen afgeklemd kunnen worden doordat ze je buikholte uitstulpen zal je geopereerd moeten worden als je een dijbeenbreuk hebt. Bij de operatie zullen je ingewanden terug geduwd worden en zal de opening afgedicht of gehecht worden. De moderne technieken zorgen ervoor dat je meestal snel naar huis kunt met minimale complicaties. Je kan ook nog steeds kiezen voor klassieke operatie methoden waarbij een open kijkoperatie wordt gedaan. Hier zitten wel meer complicaties aanvast en zorgt voor een grotere wond en dus groter litteken. Makkelijkst is om dus gewoon te kiezen voor een laparoscopische behandeling waarbij kleine buisjes met cameras worden ingebracht waardoor de artsen kunnen zien wat ze doen.
Hernia inguinalis
Een dijbeenbreuk moet niet verwart worden met de hernia inguinalis. Dit is een liesbreuk. Een liesbreuk zal een bobbel creëren op dezelfde hoogte als je lies. Terwijl een dijbeenbreuk juist een bobbel geeft veel verder onder je lies. Een arts zal je dit verschil kunnen aanwijzen als je vermoedt dat je een lies- of dijbeenbreuk hebt.