Een hernia kan een erg onprettige ervaring voor je zijn. Je zal dan ook blij zijn om te horen dat er oefeningen zijn die je kansen op een hernia verminderen. Er zijn ook oefeningen die je herstel van een hernia kunnen bespoedigen. Vooral de nekhernia en de rughernia kan je voorkomen. Voor andere breuken is dit wat lastiger, ook door de locatie en door overige oorzaken.

Oefeningen voor een hernia

Om een hernia te voorkomen is het belangrijkste een juiste houding. Als je weet dat hernias vaker voorkomen in je familie zoek dan online makkelijke dagelijks oefeningen op om je rug soepel te houden. Doordat je in het dagelijks leven zoveel doet waarbij de daadwerkelijk kracht op je onderrug terecht komt is het fijn om te weten dat je dit wel kan voorkomen.  Zorg dat je goed zit achter je bureau en ook met je dagelijks werk, of dit nou staand of lopend is, zorg ervoor dat je je rug recht houdt. Als je veel moet tillen voor je werk probeer dan altijd op de juiste manier door je knieën te gaan voordat je iets optilt. Het is allemaal tot behoud van je rug en dus tot behoud van je werk. Ook als je niet vaak iets tilt, probeer dan je rug recht te houden. Een goed ding om te onthouden is dat je als je iets optilt recht vooruit probeert te blijven kijken.

Oefeningen bij een hernia

Ook als je al een hernia hebt opgelopen is het belangrijk dat je een juiste houding behoudt. Vaak is bij een rug hernia een operatie niet nodig en verdwijnt de uitstulping vanzelf. Belangrijk is dat je rust neemt, maar alleen maar rusten heeft geen nut. Belast je rug met mate en zorg ervoor dat je goed slaapt. Op je rug slapen is het beste voor je rug en je nek. Zo help je dus zowel een nek als rughernia te voorkomen. Voor beide hernias zijn ook specifieke oefeningen maar die kan je beter op advies van een therapeut pas doen.

Fysiotherapeut

Als je wel erg last hebt van de hernia zou je een fysiotherapeut in kunnen schakelen. Deze kunnen een trainingsprogramma voor je opzetten. De meeste van deze oefeningen kan je vaak ook wel online vinden. Je kan alleen wel beter eerst aan de therapeut vragen welke oefeningen voor je geschikt zijn, dit hangt nog wel eens af van het type hernia.