Als je wilt weten wat een discus hernia is moet je eerst weten wat de discus dan is. Een discus hernia is dus eigenlijk een medische benaming voor een rughernia. Over je rug lopen je ruggewervels. Tussen elke twee wervels vind je een discus die de twee wervels met elkaar verbindt en de beweging mogelijk maakt. Het is een ovale schijf die een zachte binnen kern heeft.

De kern is het probleem

Als je ouder wordt verschrompelt het lichaam uiteindelijk. Dit gebeurt al vanaf dat je vijfentwintig jaar bent. Ook de kern van de discus begint te krimpenen is dus minder soepel. Als je dit dan zwaar belast zal het kunnen scheuren net zoals droog rubber scheurt. Ook al zijn deze scheurtjes maar heel klein, ze kunnen erg veel pijn voor je veroorzaken. Als de scheur echt groot wordt kan het dat de kern van de discus uit de discus gaat puilen. Dan heb je een discus hernia opgelopen.

Symptomen

Je zal vaak lage rugpijn hebben en misschien zelfs een pijn die naar je benen of billen trekt. Als je te ver doorgaat zal de gehele discus scheurt en de kern helemaal naar uit gaat puilen. De uitgepuilde kern zal zenuwen kunnen afklemmen, wat je pijn veroorzaakt. Als je zover bent heb je een operatie nodig om weer van je hernia af te komen. De zachte kern zal dan verwijdert worden door middel van een operatie. Als de discus echt gescheurt is zal je rustiger aan moeten doen omdat je onderrug dan vaak onherstelbaar beschadigd is.

Discus hernia voorkomen

Als je de spieren in je rug veel en regelmatig traint zul je je kansen op een discus hernia kunnen verkleinen. Push-ups kunnen hier bijvoorbeeld voor helpen. Ook kan je ondersteunende belts kopen die je onderrug ondersteunen in je dagelijks werk en in je work-out.

Let er ook op dat je een juiste houding aanneemt als je veel moet zitten voor je werk, maar ook als je vaak en zwaar moet tillen. Vergeet ook niet dat je ook een juiste slaaphouding moet hebben. Ook als je slaapt is het belangrijk dat je rug goed ondersteunt is. Zorg dat je een goed kussen hebt wat je goed ondersteunt. Op je rug liggen als je slaapt zal je rug het minste belasten en dus je kansen op een hernia verkleinen. Je huisarts kan je ook tips geven om een kans op hernia te verkleinen.