Een hernia is een aandoening waarbij een deel van een orgaan in je lichaam uitsteekt. Hernia betekent ook letterlijk uitsteken of uitstulpen. Hernia’s die je vast wel kent zijn de rughernia en de nekhernia. Maar er zijn nog veel meer soorten hernias. Dit zijn aandoeningen die je vast wel kent maar waarvan je niet wist dat het ook hernia wordt genoemd. Je hebt de liesbreuk, navelbreuk, maar ook een littekenbreuk is een hernia.

Hernias aan de lendenverwelkolom

Een hernia aan de lendenwervelkolom zijn het bekendst. Dit heet ook wel een Hernia Nuclei Pulposi. Dit is de rughernia. Een hernia aan je rug bevindt zich meestal in de onderrug, maar soms ook hoger in de rug. Het zachte gedeelte van een tussenwervelschijf van je wervelkolom stulpt dan uit. Doordat deze uitstulping tegen zenuwen drukt wordt de zenuw geïrriteerd en dit kan voor pijn aan de zenuw zorgen. Doordat je zenuw wordt afgekneld kan je echter ook pijn krijgen aan je benen of billen.

Een rughernia heb je eigenlijk nooit hoger in je rug, omdat je ribbenkast je wervelkolom hier voldoende stevigheid geeft. Je kan wel een hernia krijgen hoger in je rug maar dit heeft andere symptomen dan een onderrug hernia.

Symptomen van een hernia

Als je een rughernia hebt kan het best zijn dat je nergens last van hebt. Als je wel pijn hebt zal je dit voelen in je onderrug en een pijn die doorstroomt naar je benen en billen, omdat dat is waar de zenuw heen leidt. Je reflexen kunnen minder worden en je kan een slaperig en doof gevoel in je been of voet krijgen. Meestal voel je de pijn meer als je hoest of perst. Dit komt omdat je dan je spieren aanspant, en aangezien alles met elkaar verbonden is heb je dan meer pijn.

Oorzaak

Het is gebleken dat we in het westen meer last hebben van rughernia’s. Waarschijnlijk komt dit door onze zithouding, veel achter de computer. Als je dit combineert met weinig beweging vergroot het waarschijnlijk de kansen op een rughernia. Hernia’s zijn ook erfelijk, als je vaak hoort van een familielid dat ze een hernia oplopen is de kans groot dat jij zelf ook een groter risico loopt om een hernia te krijgen. Zwaar tillen en veel zwaar tillen is niet bewezen een vaste oorzaak van rughernia’s te zijn hoewel het wel kan dat je hierdoor een hernia krijgt.