Een nekhernia is net als alle andere hernias het resultaat van een uitstulping van een tussenwervelschijf, dit wordt ook wel een discus genoemd. Als deze uitstulping op een zenuw drukt kun je allerlei vervelende klachten ervaren. Een rughernia ontstaat in je rugwervelkolom, terwijl een nekhernia ontstaat in je halswervelkolom. Je halswervelkolom heeft zeven wervels. Tussen de nekwervels zit dus de tussenwervelschijf. Je zenuwen beginnen in je ruggenmerg en lopen vlak langs je wervels. Als een kern van een discus dus naar buiten komt is de kans groot dat één van je zenuwen wordt afgekneld. Meestal is dit de discus tussen de zesde en zevende wervel.

Symptomen van een nekhernia

Bij een nekhernia zal je eerst vaker last van je nek hebben. Ook kan je regelmatig hoofdpijn hebben doordat er wordt gedrukt op de zenuwen die naar je hersenen leiden. De pijn kan je ook voelen in je armen. Dit kan je voelen als pijn, maar het kan ook zijn dat je arm wat gevoelloos wordt, of het voelt alsof je arm slaapt. Een tintelend gevoel kan je dus krijgen.

Heb ik echt een nekhernia?

Als je wilt weten of je echt een nekhernia hebt en je symptomen niet ergens anders van komen kan je sowieso proberen te hoesten of niezen. Als je dan een ergere pijn voelt is dit een teken dat je een hernia kan hebben. Doordat je je spieren spant bij deze actie wordt de druk op de pijnlijke zenuwen vergroot zodat je dus meer pijn voelt. Als je zelf echt denkt dat je een nekhernia hebt kan je het beste een arts raadplegen.

Nekhernia vaststellen en behandelen

Je huisarts kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis als er een nekhernia vermoedt word. In het ziekenhuis kan een MRI worden gedaan bij je, waarop de artsen kunnen zien of je een uitstulping hebt aan je wervels en dus of je echt een nekhernia hebt. Als je een nekhernia hebt betekent dit niet altijd dat je een operatie moet ondergaan. Nekhernias genezen namelijk vaak wel vanzelf. Als je voldoende rust neemt en eventueel wat pijnstillers trekt de hernia vaak wel weer bij. Als je na acht weken nog steeds veel pijn houd kan je het beste overwegen om toch een operatie te ondergaan. Je kan dan het beste raadplegen bij je arts, zodat hij of zij je een goede behandeling en operatie soort kan aanbevelen.